Zindelijkheidsproblemen, wat zijn dat?

Zindelijk worden hoort bij het ontwikkelingsproces wat een kind doorloopt. Vaak gaat dit vanzelf, ondersteuning van ouders en de omgeving. Toch wil dit niet altijd vanzelf gaan en zijn er obstakels die zorgen voor zindelijkheidsproblemen. Zo kan het voorkomen dat kind weigert te oefenen op een potje of heeft hij/zij regelmatig een ongelukje. Dit kan een medische oorzaak hebben, maar kan ook van psychische aard zijn. Als de problemen zich langer voordoen en het functioneren van je kind beïnvloeden, spreken we van een zindelijkheidsstoornis.

Er zijn verschillende soorten zindelijkheidsstoornissen:

  • Enuresis: Je kind plast herhaaldelijk in bed of kleding, per ongeluk of opzettelijk. Dit gebeurt meestal tijdens de slaap en heeft geen lichamelijk oorzaak. Vaak komt dit voor vanaf 5 jaar.
  • Encopresis: Je kind poept vaak op plekken die daar niet voor bestemd zijn. Dit komt voor bij kinderen vanaf 4 jaar.

Impact
Zindelijkheidsproblemen kunnen vaak grote impact hebben op het leven van je kind en jezelf als ouder. Als ouder kan het leiden tot bezorgdheid en stress. Bij kinderen kunnen zindelijkheidsproblemen de sociale ontwikkeling negatief beïnvloeden en zorgen voor gedragsproblemen, somberheid en het vermijden van sociale plekken.

Wat kunnen wij voor je doen?
Bij De OpgroeiPraktijk kunnen wij je kind begeleiden bij het verminderen en verhelpen van de zindelijkheidsproblemen. Hierbij is het belangrijk om medische oorzaken uit te sluiten en te onderzoeken welke problemen ten grondslag liggen aan de zindelijkheidsstoornis. Gezien de jonge leeftijd van de kinderen vindt dit vaak plaats in combinatie met ouderbegeleiding.

Tips (voor ouders)

  • Probeer niet boos te worden als je kind in zijn broek plast/poept, maar reageer begripvol en rustig. Probeer de aandacht te richten op de momenten dat het wel lukt om naar de WC te gaan.
  • Stel een (tijdelijk) toiletschema vast met je kind, zodat hij op gezette tijden naar de wc gaat en hierdoor sneller de seintjes van zijn lichaam leert herkennen.
  • Maak met je kind afspraken over wat hij/zij kan doen wanneer er een ongelukje is geweest. Laat je kind helpen met opruimen.
  • Stel een beloningsschema op. Als het je kind lukt om een bepaalde tijd zindelijk te blijven, kan hij/zij stickers verdienen. Deze kunnen ingewisseld worden voor een kleine beloning, bijvoorbeeld een dagje naar de speeltuin.