Wat zijn zindelijkheidsproblemen?

Het zindelijk worden van kinderen is een proces dat elk kind doorloopt. Vaak gaat dit proces, met ondersteuning door ouders, geleidelijk en vanzelf. Soms kan het zindelijk worden echter ook gepaard gaan met problemen. Soms ligt een medische oorzaak ten grondslag aan de zindelijkheidsproblemen, maar het komt regelmatig voor dat de problemen (ook) een psychische aard hebben.

Kenmerken
Veel kinderen hebben wel eens problemen met de zindelijkheid, zoals niet willen oefenen op het potje, of regelmatig een ongelukje. Als deze klachten langdurig het dagelijkse welzijn en functioneren van een kind beĆÆnvloeden kan er gesproken worden van een stoornis in de zindelijkheid. Er zijn verschillende soorten stoornissen te onderscheiden:

Enuresis
Hierbij is er sprake van herhaald plassen in bed of in de kleding bij kinderen die minstens vijf jaar oud zijn. Dit kan opzettelijk of per ongeluk gebeuren, maar is niet gevolg van een lichamelijke aandoening.
Encopresis
Hierbij is er sprake van poepen op plekken die daarvoor niet bestemd zijn door kinderen die minstens 4 jaar oud zijn. Dit kan opzettelijk of per ongeluk gebeuren, maar is niet gevolg van een lichamelijke aandoening.