Wat is depressie?

Voel jij je wel eens somber? Heb je moeite met slapen en heb je geen zin meer om leuke dingen te doen? Gaat het niet zo goed op school en blijf je liever thuis? Dan kan het zijn dat je last hebt van een depressie. Een depressie is een stemmingsstoornis. Dit betekent dat jouw emoties verstoord zijn: je bent vaker en voor een langere periode verdrietig, boos, chagrijnig of somber.

Er zijn verschillende stemmingsstoornissen:

  • Depressieve stoornis: Je voelt je meer dan 2 weken achter elkaar (bijna) elke dag somber voelt en geen leuke dingen meer wilt doen. Vaak gaat dit samen met schuldgevoelens, slaapproblemen, concentratieproblemen en prikkelbaarheid.
  • Dysthyme stoornis: Je hebt dezelfde klachten als bij een depressieve stoornis, maar hebt daar niet elke dag last van. De klachten zijn wel langduriger, je hebt er al meer dan een jaar last van.
  • Bipolaire stoornis: Wanneer je last hebt van extreme wisselingen in je emoties en gevoelens. Er zijn periodes waarin je veel energie hebt en je een uitgelaten stemming hebt (extreem blij of extreem boos), afgewisseld met depressieve periodes. Bij kinderen onder de 12 jaar wordt bipolariteit zeer zelden gediagnosticeerd.

Kenmerken
Bij erg jonge kinderen vallen de symptomen van een depressie vaak minder goed op. Zij verliezen hun eetlust, huilen erg veel, hebben slaapproblemen en zijn erg traag. Bij oudere kinderen lijken de klachten meer op die van volwassenen. Er zijn verschillende kenmerken die typerend zijn voor een depressie: somberheid, futloosheid en verlies van energie, slaapproblemen en rusteloosheid, schuldgevoelens, concentratieproblemen, je waardeloos voelen, prikkelbaarheid en afname of toename van eetlust.

Impact
Stemmingsstoornissen kunnen een grote impact hebben op jouw dagelijks functioneren. Het belemmert je ontwikkeling: je kan je minder goed concentreren op school en tijdens het maken van je huiswerk. Je hebt misschien minder zin om met je vrienden of vriendinnen te spelen en ziet ze daardoor minder. Daarnaast kan het ook impact hebben op je lichaam: je voelt je futloos en hebt geen energie om buiten te gaan spelen, maar je kan bijvoorbeeld ook last krijgen van je buik.

Waar kunnen wij jou mee helpen?
Bij de OpgroeiPraktijk kunnen wij jou helpen wanneer je last hebt van een stemmingsstoornis. Eerst gaan we onderzoeken of er sprake is van een stemmingsstoornis. Daarna kunnen we starten met jouw behandeling door middel van (cognitieve) gedragstherapie of interpersoonlijke therapie. Voor jongeren bestaat de mogelijkheid om ook te behandelen met medicatie. Wij betrekken altijd de omgeving van het kind bij onze behandeling.

Tips (voor ouders)
Onze betrokken psycholoog kan het beste aangeven welke tips voor het kind passend zijn voor het verminderen of verhelpen van een depressie. Enkele algemene tips:

  • Neem je kind serieus en erken dat hij/zij zich somber voelt.
  • Zorg voor een regelmatig dagritme en structuur voor je kind.
  • Laat je kind voldoende bewegen en eet gezond en gevarieerd.
  • Zorg voor genoeg frisse lucht en zonlicht, dit heeft een positief effect op de stemming van je kind.
  • Geef positieve aandacht en richt je op de positieve dingen die bij hem/haar wel lukken.