Wat is trauma?

Een trauma is een zeer schokkende of emotionele gebeurtenis, zoals een ernstig ongeluk of het plotselinge verlies van iemand die dicht bij je staat. Een trauma kan vanzelf over gaan met hulp van je omgeving, maar je kan er ook langer last van houden. Het kan voorkomen dat je vaak aan die gebeurtenis terug moet denken en je steeds opnieuw angstig of verdrietig wordt. Wanneer dit voor een lange tijd door gaat en je klachten steeds erger worden, spreken we van een Post Traumatische Stress-Stoornis (PTSS).

Er zijn twee typen PTSS:

  • PTSS Type 1, waarbij het gaat om een eenmalige, niet voorziene gebeurtenis, zoals een ongeluk.
  • PTSS Type 2, waar er herhaaldelijk sprake is van vervelende gebeurtenissen gedurende een langere periode, bijvoorbeeld pesten.

Kenmerken
Een trauma en PTSS kan op verschillende manieren tot uiting komen: last krijgen van angsten, concentratieproblemen, slecht slapen en nachtmerries, herbeleving van de traumatische gebeurtenis(sen), prikkelbaar gedrag en een gevoel van hulpeloosheid.

Impact
PTSS kan behoorlijk veel invloed hebben op jouw dagelijks leven. Vaak heb je constant het gevoel van spanning en ben je continu alert op de angst voor herhaling van de gebeurtenis. Dit kan weer leiden tot andere klachten en in het ergste geval ervoor zorgen dat je veel dingen niet meer wilt doen of mensen in jouw omgeving niet meer vertrouwd.

Wat kunnen wij voor je doen?
Bij De OpgroeiPraktijk kunnen we jou helpen bij de verwerking van een trauma of PTSS. Wij onderzoeken eerst waar jouw trauma vandaan komt en wat voor invloed het op jou heeft. Daarna kunnen we je op verschillende manieren behandelen. Dit kan onder andere door cognitieve gedragstherapie en EMDR. Vaak betrekken wij jouw omgeving bij je behandeling, zodat zij jou ook beter kunnen ondersteunen in je verwerkingsproces.

Tips (voor ouders)
Onze betrokken psycholoog kan het beste aangeven welke tips voor het kind passend zijn bij het leren omgaan met een trauma. Enkele algemene tips:

  • Blijf een normaal dagritme en normale regels vasthouden thuis, dit biedt houvast en veiligheid.
  • Probeer samen plezierige activiteiten te doen zodat je kind positieve ervaringen opdoet.
  • Zorg voor afleiding voor jezelf en je kind.
  • Wees voorzichtig met grapjes en adviezen.
  • Geef je kind ruimte om er zelf over te praten, maar dring niets op.