Autisme

Opgroeien met een ontwikkelingsbeperking zoals autisme

Opgroeien gaat niet vanzelf en soms maakt een ontwikkelingsbeperking zoals autisme dit zelfs nog lastiger. Als je moeilijkheden met opgroeien ervaart, is het belangrijk om hulp te vragen. De OpgroeiPraktijk biedt hulp bij opgroeien met autisme in de vorm van behandeling en diagnostiek.


Autisme; wat is dat?

Als je autisme hebt, wordt de informatie in je hersenen op een andere manier verwerkt dan bij mensen zonder autisme. Autisme kan een behoorlijke impact hebben op jouw leven; thuis, op school of met je vrienden. Je voelt je vaak niet begrepen, voelt je onzeker en hebt weinig vrienden. Bij autisme spreek je van een autisme spectrum stoornis (ASS), omdat de problemen die jij ervaart per persoon in mate van ernst en op diverse gebieden kunnen verschillen. Het komt vaak voor dat, naarmate je ouder wordt, jij en je omgeving manieren vinden om beter met autisme om te gaan.


Behandeling autisme bij De OpgroeiPraktijk

De OpgroeiPraktijk biedt behandeling en diagnostiek aan kinderen en jongeren met autisme tot 18 jaar en hun ouders. We onderzoeken of de problemen die jij ervaart voortkomen uit een autisme spectrum stoornis. Samen met jou en je ouders brengen we in kaart waar je graag aan wilt werken tijdens je behandeling bij De OpgroeiPraktijk. Op basis hiervan stellen we een behandelplan op.


Jouw psycholoog bij De OpgroeiPraktijk

De behandelaars bij De OpgroeiPraktijk zijn gedreven, gediplomeerde psychologen die klaar staan om jou zo goed mogelijk te helpen om te leren gaan met autisme. Jouw psycholoog gaat samen met jou en je ouders aan de slag met het behalen van de doelen in jouw behandelplan. Hierin staat de duur, intensiteit en inhoud van je behandeling. Op basis daarvan weten jij, je ouders en je psycholoog altijd waar jullie aan toe zijn. Je ouders kunnen je thuis ook ondersteunen. Als je autisme hebt  helpt het jou bijvoorbeeld als je dagen structuur hebben en als je ouders je nooit meer dan een vraag tegelijk stellen.


De OpgroeiPraktijk en onze methoden bij autisme

Onze behandelaars werken met behulp van verschillende methoden, passend bij jou en de problemen die je ervaart met autisme. Een behandeling kan bestaan uit gesprekken met jou, je ouders en/of het hele gezin. Zo betrekken we jouw systeem bij de behandeling en helpen we jou en je gezin om beter om te kunnen gaan met autisme. We helpen jou jezelf en anderen beter te begrijpen en ondersteunen bij het maken van contact met leeftijdsgenoten wanneer dat moeilijk lukt door autisme.


De vestigingen van De OpgroeiPraktijk

Onze zorg valt onder de Jeugdwet en je vindt ons in verschillende steden in Nederland, zoals in Amsterdam, Dordrecht, Haarlem, Hilversum, Hoorn en Tilburg. Wij helpen je bij het om leren gaan met autisme en bieden passende behandeling voor elke levensfase tot 18 jaar.